Дом здравља Врачар

САВЕТОВАЛИШТА

РАЗВОЈНО САВЕТОВАЛИШТЕ


РАЗВОЈНО САВЕТОВАЛИШТЕ при предшколском диспанзеру са тимом педијатар-медицинска сестра и здравственим сарадницима прати развој ’’ризико’’ беба ради спречавања развитка ометености односно инвалидитета. Даје потребне савете родитељима и обавља едукативна предавања како за поједице, тако и групе.


САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА МЛАДЕ


САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА МЛАДЕ при школском диспанзеру има за циљ унапређење репродуктивног здравља младих, смањење учесталости пушења, употребе алкохола и дроге и ближег упознавања са ХИВ инфекцијом. Посебна пажња се посвецује начину исхране и све чешћој појави гојазности. Циљ нам је да кроз тесну медјусобну сарадњу, задобијемо поверење младих, упозоравамо на ризичне факторе понашања и живљења и заједницки решавамо њихове проблеме. У раду користимо и сарадњу вршњацких едукатора.

Новина је да ако, неко од младих има одредјени проблем, може да нам се обрати и путем е.мејла, достави своје питање и добиће одговор и одговарајући савет.


САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА ТРУДНИЦЕ


САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА ТРУДНИЦЕ – научите све о порођају и првим данима материнства.

У Школи за труднице Дома здравља «Врачар» у оквиру саветовалишта, ради и саветовалиште за труднице. Будуће мајке ће, похађањем ове бесплатне Школе за труднице, научити, како да се најбоље припреме за порођај као и за прве кораке материнства, за период који их чека после порођаја, учиће како да доје, као и шта да раде кад се појаве проблеми због дојења.

Пријаве за упис у Школу, могу се поднети преко изабраног гинеколога, или на шалтеру, службе за здравствену заштиту жена, Дома здравља.

Предавања, теоретска и практична, помажу трудницама да стекну нова знања, самопоуздање за период породјаја, као и да продју кроз практичан рад, вежби психофизичких припрема. Кроз школу Вас воде гинеколози, психолози, бабице као и стоматолози Дома здарвља Врачар.

По завршетку школе, молимо Вас да своје утиске и предлоге за даљи рад упишете у књигу утисака.

Школа за труднице се налази у згради Дома здравља у Бојанској 16.

 


ШКОЛА РОДИТЕЉСТВА


Да би се допринело срећном рођењу детета, његовом успешном развоју и одрастању, неопходно је адекватно припремити будуће маме, очеве и њихову околину за здраво потомство.

Управо са овом идејом почела је са радом Школа родитељства Дома здравља “Врачар” 1991.године. Уз саветовалиште за труднице, психичку и физичку припрему трудница за порођај, као и пренаталну и постнаталну заштиту покренуте су и служба за здравствену заштиту жена, служба за заштиту деце и омладине и поливалентна патронажна служба.

Кроз Школу родитељства годишње прође око 130 трудница, а програм је организован тако да се сваког месеца формира нова група коју чини десетак полазница.

Психофизичка припрема трудница у оквиру саветовалишта за труднице дома здравља Врачар још једна је од оних заснованих на стварању условног рефлекса по Павлову.

“Обука”трудница започиње уласком у трећи триместер уз неопходну сагласност лекара. Почетни период обухвата теоријски део упознавања са стањем трудноће, првим знацима породјаја и тока породјаја, као и вежбање у два термина недељно, све док трудница не уђе у тридесет четврту недељу када се у случају да се све одвија по плану уводи још један термин. Програм вежби обухвата вежбе дисања, мишићне релаксације, физичке вежбе, а од тридесет шесте недеље и вежбе напињања уколико трудница није под терапијом и лекар јој да писмено одобрење.

У случају да из неког разлога изостане сагласност лекара да трудница ради физичке вежбе, она може радити вежбе дисања и пратити поменути теоријски део намењен савладавању метода безболног порођаја.

Други део припрема чини Школа родитељства. Термини рада школе су понедељак ,среда и петак од 10 до13 х са програмом за теоријска предавања специјалиста гинекологије, педијатарије, стоматологије и психологије и патронажних сестара.

Управо због свеобухватности тема којима се баве, овај део припрема трудница, намењен је како њима тако и њиховој јачој половини чија је подршка неопходна током целе трудноће, кроз породјај и развој бебе.


Рад патронажних сестара је посебан сегмент и подељен је на теме:
  • Хигијенско дијететски режим у трудноћи, где се посебан осврт чини на могуће проблеме и начине како их труднице саме могу решавати и превазићи. Ту су и питања пригодног одевања у трудноћи, препоруке о правилној исхрани у трудноћи са посебном пажњом на одекватан одабир неопходних намирница и друго.
  • Рад у трудноћи- Који послови су дозвољени, а који недозвољени током трудноће? О којим положајима треба водити рачуна? Када је право време да затражите боловање?
  • Полни односи -различита тумачења и одлука да ако их упражњавају парови треба да су обазриви у односу на то да ли је трудноћа уредна или са ризиком. Свакако се препоручује апстиненција од истих у месец и по дана пред термин порођаја.
  • Ментално здравље труднице и односи у породици и са другим људима у окружењу. Најчешће се не посвећује довољна пажња питањима које су улоге свекрава или ташта, односно будућих бака, пре него што беба додје на свет што може резултирати великим фрустрацијама. Савети свих оних који имају искуства јесу корисни, али само онда када их И у којој мери желите чути. Из тог разлога треба будуће баке и деке упознати са ставом и жељама будућих родитеља. Родитељи су ти који требају да подижу и васпитавају децу, а баке и деке да их кваре.
  • Евентуални страхови о току трудноће и самом порођају.

По одслушаној настави и обуци Школе родитељства, која се заврши за месец дана труднице на своје лично име добијају сертификат од дома здравља са потписом едукатора, а своје импресије, критике, односно похвале остављају у књизи утисака.


Утисци наших полазница се могу у најчешћем осврту уврстити у похвале које овако велики тим едукатора има за учињене напоре и задовољство да се најчешће одговори на питања која њима нису довољно јасна .Такође обука уз демонстрацију је нешто што их највише занима и вежбама се посебно радују јер их уводимо у практичну припрему чиме ће се руководити на порођају.

У овом програму Дома здравља “Врачар” предност имају труднице са градске општине Врачар, али уколико постоје слободна места, школа родитељства је отворена за све будуће маме. Дом здравља “Врачар” се налази у улици Бојанска број 16, а за све додатне информације можете их контактирати путем телефона на 011/3402-555, 3402-520, 3402-542, 3402-628 или користећи е-пошту: dzvracar@yubc.net .


ШКОЛА ЗА ИСХРАНУ ОДОЈЧАДИ


У Дому здравља Врачар постоји ШКОЛА ЗА ИСХРАНУ ОДОЈЧАДИ од априла 2011, која окупља бебе са навршених шест месеци до годину дана живота, родитеље и чланове породица.

Радом школе руководе патронажне сестре у сарадњи са педијатром и нутриционистом. Групе формирамо позивајући телефоном мајке из претходних патронажних посета, обавештавамо их о месту и времену где се одржава радионица.

Термин за школу исхране одојчади је други четвртак у месецу.

У школи причамо о увођењу немлечне исхране, дајемо упутства за припрему кашица и рецепата, о психомоторном развоју беба и текућим проблемима које имају мајке.

За сваки савет у вези ваше бебе можете контактирати патронажну службу од 7-9х.

Контакт телефон поливалентне патронаже: 3402-542, 3402-628.

logo

Дом здравља је здравствена установа у којој се обезбеђује превентивна здравствена заштита за све категорије становника, хитна медицинска помоћ, општа медицина, здравствена заштита жена и деце, патронажна служба, лабораторијска и друга дијагностика, стоматолошка здравствена заштита, здравствена заштита запослених, односно медицина рада и физикална медицина и рехабилитација, као и фармацеутска здравствена делатност.

© Дом здравља Врачар 2021.