Четврта недеља у месецу априлу – недеља превенције повреда у саобраћају

saobrcaj-1.jpg

Сваке године у саобраћајним несрећама погине 1,2 милион људи широм света, а 20-50 милиона буде повређено.

Ово је један од водећих узрока смртних исхода, а до њих најчешће долази због:

  • неприлагођене брзине
  • некоришћења сигурносних појасева и седишта за децу
  • вожње под утицајем алкохола и опојних средстава
  • неношења кациге, итд.

У свету више од 40% свих жртава саобраћајних несрећа на путевима су млади до 25 година живота. Пошто деца и млади представљају најугроженију популациону групу у смислу смртности, повређивања и инвалидности које настају као последица саобраћајних несрећа на путевима.

Ова  недеља је посвећена “младима – корисницима путева”: свима онима који користе путеве било као пешаци, бициклисти, мотоциклисти, “млади” возачи или сапутници у моторном возилу. Пажња ове Недеље је усмерена на побољшање безбедности деце и младих и даје акценат на то  да се смањи вожња у пијаном стању и пребрза вожња што ће учинити да сви учесници у саобраћају имају корист, без обзира на године.

Глобална иницијатива обележавања недеље Уједињених нација има за циљ подстицање влада и целог друштва на иницијативе и хитно предузимање мера по питању безбедности у саобраћају.

Недеља превенције повреда у саобраћају се обележава сваке године у четвртој недељи месеца априла, Основни циљеви обележавања овог дана су подизање свести и информисање јавности о величини проблема саобраћајних несрећа.

logo

Дом здравља је здравствена установа у којој се обезбеђује превентивна здравствена заштита за све категорије становника, хитна медицинска помоћ, општа медицина, здравствена заштита жена и деце, патронажна служба, лабораторијска и друга дијагностика, стоматолошка здравствена заштита, здравствена заштита запослених, односно медицина рада и физикална медицина и рехабилитација, као и фармацеутска здравствена делатност.

© Дом здравља Врачар 2021.