Служба поливалентне патронаже

Indeks članka
Служба поливалентне патронаже
Škola roditeljstva
Galerija
Sve strane


Служба поливалентне патронаже

Службом руководи:

одговорна сестра : Вера Секулић, специјалиста струковна медицинска сестра

Контакт телефон:+381 11 3402 628

email: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Патронажна служба је по закону обавезни део организационог система здравствене заштите на нивоу дома здравља., односно на примарном нивоу.

У дому здравља „Врачар“ служба постоји од 1962. године.

Служба је самостална радна јединица у оквиру дома здравља и  интегрални  је део здравственог система земље.

Поливалентну патронажну заштиту обављају :

10 виших медицинских сестара, које поседују највиши ниво професионалног знања уз перманентну едукацију, примену високих етичких принципа у професији, комуникативност и осећај за тимски рад.

Рад патронажне сестре је заснована на практичним, научно поузданим друштвено прихватљивим методама и технологијама.

То је први ниво контакта појединаца, породица и заједнице са државним здравственим системом.

Способност сестара да повежу болницу са заједницом, да споје појединце и породице са одговарајућим службама и да повежу пацијенте или групе пацијената са даваоцима услуга је од изузетне важности што подразумевати више обучавања, сарадње и координације.


Садржај рада:

Превентивни и подразумева самосталну или удружену заштиту,

Болесних или здравих појединаца свих узраста,

Породица, група и заједница у свим окружењима.

Обухвата промоцију здравља,

Превенцију болести,

Заступништво и промоцију здраве животне околине,

Заштиту болесних,

Хендикепираних,

Људи на самрти,

Едукацију - као кључну улогу сестара.

 

 

 

 

Мерење крвног притиска и здравствено васпитни рад са становништвом се ради:

- сваког понедељка, доње приземље соба 021 здравствено васпитни кабинет у времену од 7:30 до 8:30h

у месним заједницама:

- Проте Матеје број 36, понедељак од 10 до 11h

- Проте Матеје број 36, среда од 10 до 11h

- Сезанова број 119, уторак од 10 до 11h

- Симе Игуманова број4, понедељак од 10 до 11h

Merenje nivoa šećera u krvi (glikemija) prvi utorak u mesecu od 07:30h do 08:30h, donje prizemlje soba 021 - zdravstveno vaspitni kabinet

Патронажне сестре кроз патронажне посете обухватају:

Породицу и популационе групе које имају посебан третман у нивоу примарне  здравствене заштите ( труднице, труднице са фактором ризика, бабињаре и новорођенчад,  одојчад, ризико одојчад ,мала деца, старе преко 65 година, особе са посебним потребама, оболеле од масовних незаразних болести).
По налогу изабраног лекара опште медицине , педијатара  и гинеколога обављају се и друге посете.
Патронажна сестра спроводи и здравствено васпитни рад у основним и средњим школама,
Ради на подизању свести појединаца и становништва о значају коришћења превентивних услуга
Представља спону између здравствене институције и породице , односно локалне заједнице.
Ради у Превентивним центрима(Мобилна јединица,Телефонско саветовалиште)
Део је мултидисциплинског тима здравствене заштите и налази се у средишту јачања служби примарне здравствене заштите.
Патронажне сестре су дужне да практикују начела примарне здравствене заштите у свим окружењима
Унапређују правичност и приступачност здравственој заштити и дају на квалитету исхода заштите.
Интегришу примарну здравствену заштиту на основном и осталим нивоима.


Школа родитељства

Да би се допринело срећном родјењу детета, његовом успешном развоју и одрастању, неопходно је адекватно припремити будуће маме, очеве и њихову околину за здраво потомство.

Управо са овом идејом почела је са радом Школа родитељства Дома здравља "Врачар" 1991.године. Уз саветовалиште за труднице, психичку и физичку припрему трудница за породјај, као и пренаталну и постнаталну заститу покренуте су и служба за здравствену заштиту жена, служба за заститу деце и омладине и поливалентна патронажна служба.

Кроз Школу родитељства годишње продје око 130 трудница, а програм је организован тако да се сваког месеца формира нова група коју чини десетак полазница.


Психофизичка припрема трудница у оквиру саветовалишта за труднице дома здравља Врачар још једна је од оних заснованих на стварању условног рефлекса по Павлову.

“Обука”трудница започиње уласком у трећи триместер уз неопходну сагласност лекара. Почетни период обухвата теоријски део упознавања са стањем трудноће, првим знацима породјаја и тока породјаја, као и вежбање у два термина недељно, све док трудница не удје у тридесет четврту недељу када се у случају да се све одвија по плану уводи још један термин. Програм вежби обухвата вежбе дисања, мишићне релаксације, физичке вежбе, а од тридесет шесте недеље и вежбе напињања уколико трудница није под терапијом и лекар јој да писмено одобрење.

У случају да из неког разлога изостане сагласност лекара да трудница ради физичке вежбе, она може радити вежбе дисања и пратити поменути теоријски део намењен савладавању метода безболног порођаја.Други део припрема чини Школа родитељства. Термини рада школе су понедељак ,среда и петак од 10 до13 х са програмом за теоријска предавања специјалиста гинекологије, педијатарије, стоматологије и психологије и патронажних сестара.
Upravo zbog sveobuhvatnosti tema kojima se bave, ovaj deo priprema trudnica, namenjen je kako njima tako i njihovoj jačoj polovini čija je podrška neophodna tokom cele trudnoće, kroz porodjaj i razvoj bebe.

Rad patronažnih sestara je poseban segment i podeljen je na teme:

  • Higijensko dijetetski režim u trudnoći, gde se poseban osvrt čini na moguće probleme i načine kako ih trudnice same mogu rešavati i prevazići. Tu su i pitanja prigodnog odevanja u trudnoći, preporuke o pravilnoj ishrani u trudnoći sa posebnom pažnjom na odekvatan odabir neophodnih namirnica i drugo.

  • Rad u trudnoći- Koji poslovi su dozvoljeni, a koji nedozvoljeni tokom trudnoće? O kojim položajima treba voditi računa? Kada je pravo vreme da zatražite bolovanje?

  • Polni odnosi -različita tumačenja i odluka da ako ih upražnjavaju parovi treba da su obazrivi u odnosu na to da li je trudnoća uredna ili sa rizikom. Svakako se preporučuje apstinencija od istih u mesec i po dana pred termin porođaja.

  • Mentalno zdravlje trudnice i odnosi u porodici i sa drugim ljudima u okruženju. Najčešće se ne posvećuje dovoljna pažnja pitanjima koje su uloge svekrava ili tašta, odnosno budućih baka, pre nego što beba dodje na svet što može rezultirati velikim frustracijama. Saveti svih onih koji imaju iskustva jesu korisni, ali samo onda kada ih I u kojoj meri želite čuti. Iz tog razloga treba buduće bake i deke upoznati sa stavom i željama budućih roditelja. Roditelji su ti koji trebaju da podižu i vaspitavaju decu, a bake i deke da ih kvare.

  • Eventualni strahovi o toku trudnoće i samom porođaju.


Po odslušanoj nastavi i obuci Škole roditeljstva, koja se završi za mesec dana trudnice na svoje lično ime dobijaju sertifikat od doma zdravlja sa potpisom edukatora, a svoje impresije, kritike, odnosno pohvale ostavljaju u knjizi utisaka.

Utisci naših polaznica se mogu u najčešćem osvrtu uvrstiti u pohvale koje ovako veliki tim edukatora ima za učinjene napore i zadovoljstvo da se najčešće odgovori na pitanja koja njima nisu dovoljno jasna .Takođe obuka uz demonstraciju je nešto što ih najviše zanima i vežbama se posebno raduju jer ih uvodimo u praktičnu pripremu čime će se rukovoditi na porođaju.U ovom programu Doma zdravlja "Vračar" prednost imaju trudnice sa gradske opštine Vračar, ali ukoliko postoje slobodna mesta, škola roditeljstva je otvorena za sve buduće mame. Dom zdravlja "Vračar" se nalazi u ulici Bojanska broj 16, a za sve dodatne informacije možete ih kontaktirati putem telefona na 011/3402-555, 3402-520, 3402-542, 3402-628 ili koristeći e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

 

ŠKOLA ZA ISHRANU ODOJČADI


U Domu zdravlja Vračar postoji škola za ishranu odojčadi od aprila 2011, koja okuplja bebe sa navršenih šest meseci do godinu dana života, roditelje i članove porodica.

Radom škole rukovode patronažne sestre u saradnji sa pedijatrom i nutricionistom. Grupe formiramo pozivajući telefonom majke iz prethodnih patronažnih poseta, obaveštavamo ih o mestu i vremenu gde se održava radionica.

Termin za školu ishrane odojčadi je drugi četvrtak u mesecu od 10h do 11h.

U školi pričamo o uvodjenju nemlečne ishrane, dajemo uputstva za pripremu kašica i recepata, o psihomotornom razvoju beba i tekućim problemima koje imaju majke.

Za svaki savet u vezi vaše bebe možete kontaktirati patronažnu službu od 7-9h.

Kontakt telefon polivalentne patronaže: 3402-542, 3402-628


Galerija