JESENJI FESTIVAL ZDRAVLJAU okviru jesenjeg Festivala zdravlja koji se održao u Domu omladine

21.i 22 septembra u Beogradu,Dom zdravlja „Vračar“ sa svojom službom

polivalentne patronaže učestvovao sa svojim štandom.

Bilo je preko 250 zainteresovanih građana koji su obišli naš štand,

gde su mogli da izmere pritisak ,telesnu težinu ,

odrede svoji bodi mas indeks i posаvetovali se sa

patronažnim sestrama o svom opštem zdravstvenom stanju

i faktorima rizicima po zdravlje .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SVETSKA NEDELJA DOJENJA-01.08.-07.08.2013.

 

Svetska nedelja dojenja je globalna kampanja koja se održava u oko 150 zemalja sveta. Njen cilj je da jača društvenu svest o značaju i prednostima dojenja i da obezbedi podršku dojenju, a time unapredi i zaštitu zdravlja majke i deteta.

 


Zvanični datum obeležavanja Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije događaje ili datume u njihovim zemljama.. Majčino mleko predstavlja hranu, lek i pruža ljubav. U svom sastavu poseduje sve hranljive materije, minerale, vitamine i vodu i to u onoj razmeri koja je potrebna za pravilan rast i razvoj odojčeta.Sadrži antitela koja daju određeni imunitet tek novorođenoj deci. Tako i prvi kolostrum predstavlja prvu imunizaciju. Putem majčinog mleka prenosi se ljubav na novorođenče jer ostvarivanjem kontakta kože na kožu ostvaruje se emotivna sigurnost. 
Novorođenče ima urođen instinkt za sisanjem, ali će i bebi i vama biti potrebno nekoliko dana da se uskade, medjutim dojenje počinje čim babica posle porođaja spusti bebu na majčine grudi. To je prvi korak ka uspešnom dojenju, smatraju lekari i neonatolozi, a prve kapi mleka - kolostrum (koje sadrže najveći koncentrat antitela) su najveći poklon koji majka može da podari detetu. Iako neke majke svesno odbijaju, iz različitih razloga, da doje svoje novorođene bebe, ono je višestruka blagodet za oboje.

 


S dojenjem je najbolje početi što pre. Prva uputstva o dojenju svaka majka će dobiti već u bolnici, jer istraživanja potvrđuju važnost dojenja od prvih meseca života. Majčino mleko je idealno jer sadrži sve što je bebi potrebno za zdrav razvoj: štiti od infekcija, a mamu od raka dojke, što je prvi korak zdrave ishrane i životnih navika, test zajedništva roditelja i dece na početku života. Bebe koje se hrane isključivo majčinim mlekom imaju bolji vid, retko dobijaju alergije i ekceme, ređe pate od srčanih oboljenja i dva puta ređe obolevaju od šećerne bolesti. Kod dojenih beba retke su anemija i pothranjenost u prvoj godini života, a deca koja su se prvih šest meseci hranila majčinim mlekom duplo ređe obolevaju od raka pre petnaeste godine. Žene koje doje imaju bolju mineralizaciju kostiju i dvostruko manji rizik od preloma kuka. Samo tri meseca dojenja duplo smanjuje rizik od pojave karcinoma dojke pre menopauze, dok je kod beba koje sisaju bar prvih šest meseci života tri puta manji rizik od sindroma iznenadne smrti. Stručnjaci savetuju da majke po rođenju deteta što duže doje.
Prema istraživanjima stručnjaka Fonda UN za decu (UNICEF) sprovedenih 2005. godne, u Srbiji je dojeno tek 23 odsto beba do četiri meseca, dok je samo 15odsto dojilo do šest meseci. Istraživanja sprovedena 2010. godine pokazala su da je broj dece koja su isključivo dojila do šest meseci pao na 11 procenata.

U  nadi da će što više mladih roditelja pročitati ovaj tekst I steći svest o značaju majčinog mleka, tog prirodnog leka!