24.mart Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze obeležava se svake godine 24.marta s namerom da skrene pažnju javnosti da se i danas tuberkuloza javlja epidemijski u većem delu sveta, prouzrokujuci smrt nekoliko miliona ljudi svake godine.


Dom zdravlja“Vračar”  sa svojim zaposlenima, u skladu sa kalendarom javnog zdravlja ,aktivno učestvuje u merama prevencije putem zdravstvenog vaspitanja stanovnistva, jer je vazno upoznavanja sa karakteristikama oboljenja, nacinom zaražavanja, i merama koje se preduzimaju radi zaštite od tuberkuloze.

TUBERKULOZA je zarazna bolest koju bacil TBC-a.Reč je o kapljičnoj infekciji koja se prenosi kapljičnim putem, tj. vazduhom, kašljanjem, kijanjem, govorom. Ako zdrava osoba dođe u kontakt s kapljicama obolele osobe, i ona tada postaje zarazena.

24 .marta 1882. Nemački dr.Robert Koh otkrio je uzročnika, Mycobacterium tuberculosis,a tek 1946.otkrićem antibiotika omogućeno je adekvatno lečenje.

Najčešći simptomi jesu malaksalost, gubitak apetita, mršavljenje,pojačano noćno znojenje, povišena telesna temperatura,uz kašalj koji je najčešće gustog sekreta,čak i krvav i uporan, otezano disanje, bolovi u grudima.

Faktori rizika za nastanak ove bolesti su HIV infekcija, imunokompromitujuća stanja, pušenje, smanjena telesna težina, zloupotreba alkohola, droge, socijalno ugožene kategorije stanovništva, stanovanje u zajednici sa obolelima.

Klinički oblici su TBC pluća,vanplućni oblici (TBC limfnih žlezda, creva, kostiju).

Pored simptoma, dijagnostika se vrši na osnovu RTG snimka, uzorka ispljuvaka, bronhoskopije, patohistologije. Nakon toga započinje se lečenje, koje traje najmanje 6 meseci i duže,u bolničkim uslovima (izolovani od zdravog stanovnistva).

Svaki čovek zdrav ili oboleo, treba da ima na umu da je danas tuberkuloza izlečiva,ako se pravilno leči, adekvatnom terapijom i posebnim režimom života.