20.03. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

20.03. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke


 

U cilju podizanja svesti javnosti i edukacije o značaju prevencije raka dojke, u Srbiji će se od ove godine 20. marta zvanično obeležavati Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Taj datum je uvršten u Kalendar javnog zdravlja na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Prema statističkim podacima, rak dojke je najrasprostranjenije maligno oboljenje kod žena u Srbiji. Od raka dojke u našoj zemlji svake godine oboli približno 4000 žena, a oko 1600 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Lekari ipak ističu važnost prevencije i nude ohrabrenje porukom da je rak dojke izlečiv u velikom broju slučajeva ukoliko se otkrije na vreme.

Simptomi koji mogu eventualno ukazivati na rak dojke i na koje je neophodno obratiti pažnju su:

· Izrasline ili zadebljanja u dojci, okolnom tkivu ili pazuhu

· Promena veličine ili oblika dojke

· Promena boje ili osetljivosti kože, areole ili bradavice

· Osećaj nelagodnosti i bola u dojci

· Iscedak iz bradavice

Nažalost, rana faza protične najčešće bez simptoma. Zbog toga su od presudne važnosti, preventivni pregledi dojke kao jedini pouzdani i najefikasniji način u očuvanju zdravlja. Obzirom da učestalost oboljevanja raste sa godinama prepruke za preventivne preglede se razlikuju u zavisnosti od uzrastne dobi

· Od 30. godine života samopregled dojki jedanput mesečno

· Od 40. Godine klinićki pregled i UZ pregled jedanput godišnje

· Od 45 godine mamografski pregled jedanput u dve godine

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke će se obeležavati svake godine, a datum 20. mart je odabran kao prvi dan proleća, što simbolizuje buđenje prirode i stvaranje novog života. Srbija na ovaj način postaje bogatija za još jedan dan posvećen prevenciji bolesti i očuvanju javnog zdravlja.